Правилно съхранение на зеленчуците

Зеленчуците съдържат много незаменими биологични съставки, затова специалистите препоръчват всекидневно да се приемат по 2-3 порции зеленчуци или салата.

Твърди пресни чушки не трябва да се държат в кутията за зеленчуци в хладилника повече от 3-5 дни. Колкото по-кратко ги съхраняваме, толкова повече витамини остават в тях.

Гъбите увиваме в салфетка или домакинска хартия и ги слагаме в незатворен книжен плик. Можем да ги държим в хладилника до 3 дни.

Аспержите обелваме, загъваме ги във влажна кърпа и ги държим в хладилника до 3 дни.

Картофите и лука не се съхраняват в хладилник. Те трябва да са на хладно и сухо място, също така не трябва да са допряни картофи до лука, защото загниват. Могат да издържат свежи и месец.

Марули и спанак: измиваме изчистваме листата отцеждаме ги добре, слагаме в плик и държим на хладно 2-3 дни.

Моркови и други кореноплодни: отрязваме зелената част още преди да сме ги прибрали за съхранение – така няма да увехнат бързо.

Зеленчуците трябва да се употребяват по възможност пресни. Най-добре е да купуваме прясна стока, защото дори правилно съхранените зеленчуци губят своето съдържание на витамини.

Карфиолът не бива да се вари в алуминиев или железен съд, защото алуминият го оцветява в жълто, а желязото в кафяво.

Някои хранителни продукти не бива да се държат един до друг. От лука например се отделят газове, които развалят картофите. Не бива да държим моркови заедно с ябълки и круши, защото и едните и другите придобиват горчив вкус.

"Правилно съхранение на зеленчуците", out of 5 based on 1 ratings.
 

Comments are closed.