Как да варим тестените изделия?

В рецептите често четем “сваряваме пастата до готовност”. Тук ще разберем как да сме сигурни в успеха си.

  1. За да стане както трябва варим пастата в обилно количество подсолена вода. За 100 грама тестени изделия кипваме поне 1 л. вода, в която добавяме 1 ч. л. сол.
  2. Слагаме пастата в кипящата вода наведнъж. Докато се варят не захлупваме съда.
  3. Често разбъркваме, за да не се слепят.
  4. Вари се дикато тестото пооомекне, но като опитаме средата му все още е твърда.
  5. Изсипва се в гевгир и се оставя да се отцеди добре. Поднася се веднага. Със студена вода се изплаква, само ако пастата ни е необходима студена.

Колко тестени изделия съдържа 1 порция?

За повечето рецепти се препоръчва по 100 гр. на порция. Обикновено това е достатъчно ако ястието е част от меню с няколко блюда, какъвто е обичаят в Италия. Количеството зависи и от апетита и разбира се от това, какво ще сервираме с него: за гъстите засищащи сосове е необходимо по-малко количество отколкото за леките сосове.

За кой сос какъв вид паста изделие е подходяща?

Формата на пастата трябва да е в синхрон със соса, защото тя влияе и върху вкусовите качества на ястието. За сосовете, в които има парченца зеленчуци или месо, най-подходяши са късите тестени изделия с по-голяма повърхност. Сметановият сос е подходящ за широките тестени изделия, а гъстият сос с месо и зеленчуци – за спагетите

Тестените изделия, приготвени от пълнозърнесто брашно съдържат повече витамини и минерали от приготвените от бяло брашно.
"Как да варим тестените изделия?", out of 5 based on 1 ratings.
 

Comments are closed.