Черен пипер

Това са неозрели плодове на многогодишно увивно растение, с произход Индия. Плодовете съдържат етерично масло, терпени, алкалоида пиперин, хавазин, въглехидрати, мазнини, багрилни, дъбилни и ароматни вещества, смоли, витамин С и др. Цели или шчукани те се употребяват при приготвяне на зеленчукови, месни, рибни и дивечови ястия, колбаси, суджуци, бабеци и луканки, салати и супи.

Това е една от най-широко разпространените подправки в европейската кухня, позната още от древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като консервант. Вкусът на черния пипер се дължи на веществото пиперин. Смленият черен пипер, често наричан само „пипер“, се намира, заедно със солта, на почти всяка трапеза в някои части на света.

Белият пипер се различава само по това, че се приготвя от зрели плодове. След като бъдат набрани, ги държат три дни и след това ги грухат и мият ръчно в кошница, докато дръжките и меката част бъдат отстранени, след което зърната се сушат. Понякога обаче той се приготвя от сух черен пипер чрез отстраняване на външната обвивка. Не е толкова пикантен като черния, но има по-чист вкус.

При злоупотреба се получават възпаления на отделителната и храносмилателната система.