Червен пипер

Червеният пипер е подправка, представляваща прах или дребни люспи, получени чрез смилане или счукване на сушени червени чушки или чушлета.

Той е неизменната подправка за приготвянето на вкусни деликатесни колбаси. Придава им характерен червеникав цвят. Придава на ястията специфичния си сладникав аромат. Ароматът му се освобождава напълно при термична обработка, но тя трябва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура захарите в него прегарят и вкусът му става горчив. Червеният пипер бива най-общо два вида според вкуса си — лютив и сладък. Лютивият червен пипер (чили, кайен) се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове и подправкови смеси. Сладкият червен пипер се получава от сладки червени чушки и придава на ястията леко сладникав вкус. Червеният пипер оцветява ястията в приятен оранжев до керемиден цвят. Понякога се използва за поръсване на различни продукти, но тогава ароматът му не се освобождава напълно и постигнатият ефект е повече естетичен, отколкото вкусов.

Към млeният пипер често се добавят и други подправки – такива смески може да се купят или да се направят в домашни условия. Пиперът се съчетава добре с босилек, джинджифил, риган, канела, черен пипер, кимион, копър, магданоз, чесън и лук.