Кимион

Родината на кимиона е Египет, но в днешно време се култивира широко в западните части на Азия и Южна Европа. Предпочита сенчести места. У нас кимионът се среща в диво състояние в Североизточна България.

Кимионът е малко едногодишно тревисто растение, от семейството на моркова, високо до 30 см. Има тънки стебла и многобройни, тесни листа. Цветчетата са дребни, бели на цвят. Плодовите семки се използват за подправка. Те са малки, заострени, грапави и набраздени, с светлокафяв цвят. Те съдържат голямо количество етерични вещества, на които се дължи жълтият цвят на подправката и особения тежък, но приятен аромат. Вкусът на кимиона е леко горчив.

Семената на кимиона се използват от векове като лекарство и парфюм. Имат употреба близка до тази на копъра. Смята се, че няколко семена кимион във виното правят консумацията му много по – възбуждаща.

Кимионът се използва много в индийската и мексиканската кухня. В нашата кухня задължително се използва при приготвянето на ястия от месо – суджуци, наденици.

Плодовете на кимиона влизат в състава на къри.