Джинджифил

Джинджифилът е пикантен, напомнящ на черен пипер и лимон, освежава и пробужда вкуса. Съчетава се добре с почти всеки продукт.

Джинджифил (Zingiber officinalis) е една от най-старите подправки, произхождаща от Югоизточна Азия и Западна Индия. Развива се добре във влажен тропически климат, но може да се отглежда в нашите географски ширини – в парник или дори в саксия у дома. Стайният джинджифил се радва на голяма популярност сред моряците все още в V век – те вземали саксии с растението на дългите пътувания: корен от джинджифил защитава срещу скорбут и помага срещу морска болест. Древните лечители са почитали джинджифила заради неговата чудотворната сила: коренът на джинджифила съдържа много необходоми аминокиселини за организма, богат е на витамини С, В1, В2 и А, соли на магнезия, фосфор и калций.

Джинджифилът оказва добър ефект върху храносмилането, понижава холестерола в кръвта, подобрява паметта, възстановява силата, премахва токсините, има антисептични и противовъзпалителни свойства, помага срещу настинки и зъбобол. В допълнение, той забавя процесите на стареене и повишава сексуалният апетит, ефективен е и при профилактиката на рака. Редовното използване на малки количества от джинджифил в храните стимулира храносмилането, затопля стомаха и кръвта. Джиндифилът е много полезен за хората, ангажирани в областта на интелектуалната работа, журналисти, хора на изкуството: допринася за по-доброто снабдяване на мозъка с кислород. Така че, ако ви предстои „мозъчен атака” една четвърт чаена лъжичка джинджифил на прах, няма да ви навреди.

Сок от джинджфил можете да добавите в сосове, оцет, и напитки. Нарязан на тънки сламки, може да се смесва със салати или задушени зеленчуци или да се добавя в сироп, в който ще се пекат плодове или ще се поливат сладкиши. Джинджифилът се маринова в подсладен оризов оцет, предварително накиснат в солена вода, така се получава отличната подправка „гари”, известна в японската кухня.

Ледени кубчета джинджифил

Сокът от джинджифил, може да бъде замразен: това ще позволи да се направят запаси и ще спести време на готвене. Сок във формата на лед се поставя във фризера. Когато е необходимо, трябва само да се размрази, а след това да се добави в студени закуски. Ако се подготвя топла храна, или студени напитки – вода, чай, плодови сокове, коктейли – кубчетата се слагат направо без да се размразяват.