Дафинов лист

Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Дафиновите листа се използват в готварството пресни или сушени.

Лавровите листа са сред първите в света най-стари подправки.

В кулинарията най често дафиновите листа се използват основно в туршии, за приготвяне на свински и агнешки крака и свински език. Също така се използват за подправяне на  супи, яхнии, месни ястия и дивеч, риба и сосове, мариноване, и др.Слагат се към ястията цели или натрошени за по-силен аромат.Слагат се в началото и се изваждат преди сервиране.

Листата и плодовете на лавровото дърво имат ароматни, стимулиращи и наркотични свойства и са се давали при хистерия, а също така и при аменорея, колики, газове и др.

В древността гърците и римляните окичвали своите герои с венци от лаврови клонки.

Средиземноморски дафинов лист
Листата на лавъра (Laurus nobilis) са подправка, често използвана за подправяне на супи, яхнии, задушени ястия, пастети и туршии в средиземноморската кухня.

Калифорнийски дафинов лист
Листът на калифорнийското лаврово дърво (Umbellularia californica), познато още като орегонска мирта, е подобен на средиземноморския, но има по-наситен вкус.

Индийски дафинов лист (наричан също теджпат(а))
Листът на дървото Cinnamomum tejpata, подобен по миризма и вкус на канела, но по-слаб. Той прилича на другите видове дафинови листа, но се различава по употребата си в готварството, защото миризмата и вкуса му са по-близки до тези на китайската канела (касия). Нарича се дафинов лист некоректно, тъй като е от едно същото семейство с лавъра, но е от друг род.

Индонезийски дафинов лист (даун салам, мантинг)
Листата на растението Syzygium polyanthum от семейство Миртови (Myrtaceae) не са добре познати на Запад и се използват почти изключително в Индонезия и Малайзия. Използват се сушени или пресни при приготвяне на месо и по-рядко, на зеленчуци. В сравнение с другите видове дафинов лист, имат доста различна миризма и са сравнително слаби. За да освободят миризмата си, трябва да се подложат на термична обработка.
Съдържа голямо количество минерали:манган, калций, калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Стимулира храносмилателната система, защитава черния дроб и предпазва от газове.

Говори се, че дафиновите листа са отровни, но досега това не е доказано. В големи дози може да доведе до повръщане, тъй като стимулира прекалено храносмилателната система.

Източник: Wikipedia