Основни мерки

Продукт Чаена чаша
200 мл
Кафена чаша
100 мл
Супена лъжица
15 мл
Чаена лъжичка
7 мл
брашно /пшенично/ 140 гр 70 гр 10 гр 5 гр
брашно /царевично/ 130 гр 65 гр 10 гр 5 гр
вода 200 гр 100 гр 15 гр 7 гр
грис 150 гр 75 гр 12 гр 6 гр
желатин - - 15 гр 8 гр
захар 200 гр 100 гр 15 гр 8 гр
захар пудра 190 гр 95 гр 14 гр 7 гр
какао - - 15 гр 8 гр
канела на прах - - 15 гр 8 гр
кисело мляко 240 гр 120 гр 20 гр 10 гр
леща 190 гр 95 гр - -
ликьор - - 20 гр 7 гр
маргарин разтопен 240 гр 120 гр 18 гр 9 гр
мармалад 240 гр 120 гр 20 гр 10 гр
мас разтопена 220 гр 110 гр 17 гр 8 гр
масло краве разтопено 220 гр 110 гр 17 гр 8 гр
масло растително 180 гр 90 гр 14 гр 7 гр
мед 300 гр 150 гр 25 гр 13 гр
мляко прясно 200 гр 100 гр 12 гр 7 гр
орехи смлени 80 гр 40 гр 6 гр 3 гр
орехи счукани 120 гр 60 гр 11 гр 6 гр
ориз 200 гр 100 гр 15 гр 8 гр
оцет 200 гр 100 гр 15 гр 8 гр
сметана квасена 210 гр 105 гр 21 гр 12 гр
сметана течна 200 гр 100 гр 12 гр 6 гр
сол - - - 6 гр
стафиди - 60 гр 12 гр -
сухо мляко 100 гр 50 гр 6 гр 3 гр
фасул зрял 190 гр 95 гр - -
червен пипер - - - 6 гр
черен пипер - - - 2 гр
чубрица - - - 1 гр

 

1 супена лъжица /с. л./ 
=
3 чаени лъжици /ч. л./
1/16 чаша
=
1 супена лъжица /с. л./
1/8 чаша
=
2 супени лъжици /с. л./
1/6 чаша
=
2 супени лъжици /с. л./ + 2 чаени лъжици /ч. л./
1/4 чаша
=
4 супени лъжици /с. л./
1/3 чаша
=
5 супени лъжици /с. л./ + 1 чаена лъжица /ч. л./
3/8 чаша
=
6 супени лъжици /с. л./
1/2 чаша
=
8 супени лъжици /с. л./
2/3 чаша
=
10 супени лъжици /с. л./ + 2 чаени лъжици /ч. л./
3/4 чаша
=
12 супени лъжици /с. л./
1 чаша
=
48 чаени лъжици /ч. л./
1 чаша
=
16 супени лъжици /с. л./
8 fluid ounces (fl oz)
=
1 чаша
1 пинта (pt)
=
2 чаши
1 инч
=
2.54 сантиметра (см)

Други полезни мерки
Кашкавал — колкото кибритена кутийка около 30 гр
Сирене — колкото кибритена кутийка около 30 гр
Мая — колкото бучка захар около 12 гр
Мая — колкото голям орех около 20 гр
1 щипка (сол, захар, брашно,чер и червен пипер) 1 гр
1 шепа ориз около 50 гр
1 шепа сол около 80 гр
1 шепа жито около 55 гр
Масло — колкото яйце около 50 гр
1 бучка захар около 6 гр
1 яйце около 50 гр
1 чушка около 50 гр
1 домат около 70-100 гр
1 картоф около 40-100 гр
1 морков около 30-40 гр
1 малка глава лук 30-40 гр
1 голяма глава лук 100 гр