Коледен хляб

Продукти:
400 гр. сушени фурми,
100 гр. смлени белени лешници,
60 гр. шам-фъстък,
100 гр. захаросани лимонови кори или сушени кайсии,
по една щипка анасон и карамфил на прах,
2 щипки смляно мускатово орехче,
100мл ром,
600гр. брашно,
1 кубче мая,
75 грама захар,
375 мл прясно мляко,
щипка сол,
30 гр. масло
125гр. пудра захар

Начин на приготвяне:
Фурмите за плънката се нарязват на кубчета и се оставят да киснат една нощ в ром заедно с лешниците, шам фъстъка, захаросаните лимонови кори или сушените кайсии и ароматите. Брашното се пресява, прави му се в средата кладенче, в което се изсипва топлото мляко, една чаена лъжичка захар и маята. Тесе разбъркват с малко брашнодо рядка кашичка, която се оставя да престои около 15 минути. После се добавя останалата захар, солта, разтопеното масло и се меси тесто, което втасва за около 45 минути.
Три четвърти от тестото се смесва с  оваляната в брашно плънка, киснала в рома, прави се нещо като руло, дълго толкова, колкото да се побере в кексова форма. Останалото тесто се разточва на правоъгълна кора, с която е обвива фруктовото руло. Поставя се в намазаната с масло форма и се пече 45 минути на 175 градуса. След като изстине, “коледният хляб” се намазва със смес от 1 супена лъжица вода и 125гр. пудра захар.

 

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>