Парфе

Продукти:
половин литър прясно мляко 0,1%
2 яйца
1 желатин
2 с. л. царевично нишесте
1 есенция лимон на Dr.Oetker
1 с. л. обезмаслено какао
течен подсладител на вкус

Начин на приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците. Жълтъците се разбиват хубаво с желатина, нишестето, малко подсладител и една кафяна чашка прясно мляко. Сместа се остава да поеме и разтвори съставките.
През това време се вари останалото мляко (към половин литър) с 2 с. л. подсладител. Като заври постепенно се добавя сместа с жълтъците (за да не стане на бучки крема, аз добавям първо още чаша от топлото мляко в съда с жълтъците и бъркам докато стане хомогенна смес и тогава я изливам обратно цялата в тенджерата с млякото). Обединената смес се бърка на по-слаб огън непрекъснато и в една посока с решетъчна лъжица, докато крема се посгъсти…горе долу отнема около 15-20 мин. Като се сгъсти се оставя да изстине напълно. Като изстине – към него се добавят разбитите на сняг белтъци, за да стане пухкав. Кремът се разделя да две части. Към едната се добавя половин есенция лимон, а към другата – 1.с.л. какао. Налива се така шарено в купички/чашки и се оставя да стегне в хладилника за няколко часа.

Бележка: Царевичното нишесте е много!  На ден е позволено по 1 ч. л. и то за сгъстяване на сосове. Има и какао, поне в България няма достатъчно обезмаслено какао.Редовната консумация на крема може да доведе до задържане.

 

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>