Домашна оризова каша

Домашна оризова каша

Източник: Forum.BGMAMMA
Подходящо за захранване

Ориза се измива докато водата стане прозрачна. Изсушава се за около час на слаба фурна (около 80*С), като се разбърква от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.

Кашата се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества.
На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути.
Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре. Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст.

Кашата може да се приготви и без предварително накисване.

 

Leave a Reply

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>