Ябълката – хрупкав извор на витамини

“Една ябълка дневно и няма да ни трябва лекар” - тази поговорка се доказва и от най-новите научни изследвания. Наред с доброто въздействие върху нивото на холестерола и храносмилането, ябълките снабдяват организма ни и с много витамин C.

Ябълките са много здравословни, вкусни и с многостранно приложение. Всеки ден трябва да изяждаме поне по една!

Ябълките съдържат витамини и пектин, които понижават нивото на холестерола.

Значителното съдържание на плодова захар и хранителни съставки пречистват червата. Ябълките засищат, но от тях  не се пълнее.

При пазаруване трябва да гледаме кожата на ябълките да не е набръчкана. Вкъщи издържат повече време в хладилника, макар че изглеждат по-добре в купата за плодове. На стайна температура ябълките омекват бързо и загубват от ценните си хранителни съставки.

Златна превъзходна е един от предпочитаните сортове ябълки, защото са хрупкави и с много приятен вкус. Отличен сорт за директна консумация.

Червена превъзходна има многостранно приложение поради сладкия й вкус, при това се намира на пазара целогодишно. Най-добри са за директна консумация, но стават също и за печене и варене.

Сортът “Идаред” се намира на пазара от октомври до пролетта. Приятно ароматичен, при обработка запазва хрупкавостта си.

Зелената ябълка е хрупкава, възкисела и съдържа малко захар. Скъпа е, но е отлична за готвене и печене.

Джонатан е също характерен зимен сорт ябълки (от октомври до май). Когато е свежа е хрупкава, но при продъльително съхранение омеква.

Гала е сладък зимен сорт ябълки, но при съхранение бързо се сбръчква.

Старкинг е популярна коледна ябълка: с червено месо и кашеста. В суров вид има аромат на банан. Отлична е за плънки на пайове, баници и др.

 

Comments are closed.