Морски и сладководни риби

Белтъците изграждащи месото на рибата имат балансиран аминокиселинен състав неотстъпващ по нищо на белтъците в месото на топлокръвните животни. Поради значително по-ниското съдържание на съединителна тъкан, белтъците на рибата по-лесно се смилат в стомашно-чревния тракт и по-бързо се усвояват, което я прави подходяща храна, както за растящия с дни бодибилдер, така и за кондиционно трениращите индивиди.
Различните видове риба могат да предложат доста ценни съставки. Месото на повечето нейни представители е богато на протеин, и ЕМК (есенциални мастни киселини) и бедно на наститени масти и холестерол. Освен това, то практически не съдържа въглехидрати, което прави от рибата чудесна за консумиране през втората половина на деня, както и през първата на нощта.

Според количеството мазнина рибите се разделят на три групи:
- постни – съдържащи до 5% мазнини (мерлуза, треска, толстолоб, хек, бяла риба, калкан, кефал, лефер, попчета, сафрид, пъстърва);
- полутлъсти – съдържащи 5-10% мазнини (шаран, акула, нототен);
- тлъсти – с мазнини над 10% (сардина)

Морската писия, подобно на морския език и калкана, се отнася към семейство писиеви. Можем да ги печем цели, да ги задушаваме или пълним.

Бялата моруна е една от най-предпочитаните риби. Бялото и твърдо месо е отлично, както за печене, така и за задушаване. Може дас е намери на шайби или филета.

Черната моруна е много ароматна и сочна. Месото й е леко сивкаво, не толкова бяло като на бялата моруна, но се приготвя по същия начин.

Херингата е предпочитана главно в Холандия и Германия, в България е по-малко популярна. Съдържанието на мазнина зависи от вида и възрастта на рибата, а също така и от сезона. Пушената и маринованата херинга е по-популярна от прясно изпечената.

Риба тон може да се намери разфасована, замразена или прясна. Твърдото й месо е отлично за печене на скара.

Пъстървата е от семейство пастървови и живее в течаща вода. Съществуват дъгова пастърва, сивена и други. Пъстървата приготвяме печена, варена, но отличен вкус имат също пушената пъстърва и филето от пъстърва.

Сьомгата днес се развъжда. Много рядко може да се намери дива сьомга. Прясно нарязаната сьомга или филе от сьомга е хубаво дас е маринова преди да се изпече, в противен случай става безвкусна. Пушената, тънко нарязана сьомга е отлична за сандвичи и студен бюфет.

Съвет:
Риба трябва да купуваме винаго от сигурно място, независимо дали е прясна или замразена. Дали рибата е прясна се познава по очите, хрилете и миризмата. Рибата без мирис, с прозрачни и изпъкнал и очи със сигурност е прясна. Друг признак за прясна риба е твърдото, стегнато месо.
Ако не можем да разчитаме на сигурен специализиран магазин по-добре е да купуваме дълбоко замразена риба. Замразената риба размразяваме в порцеланов съд в хладилника, а преди да започнем да я приготвяме, я измиваме и подсушаваме.

 

Comments are closed.