Зелени подправки в кухнята

 

Зелените подправки с различни аромати играят важна роля за вкуса на ястията. Освен това те съдържат етерични масла, които влияят благоприятно на самочувствието ни и стимулират храносмилането.

Зелени подправки с лек и фин аромат
Това са например магданозът, дивият кервиз, копърът и динката. Ароматът на естрагона е по-остър. Подходчщи са за салати и рибни ястия. Не бива да се варят с ястието, защото губят аромата си.

Зелени подправки с тръпчив и силен аромат
Дафиновият лист, розмаринът, майораната, риганър, салвията и чубрицата. Отлично подхождат за средиземноморските ястия. Тези подправки варим в ястието заедно с другите продукти, за да се прояви добре аромата им.

Зелени подправки със свеж аромат
Лимонената трева и ментата. Подобно на кориандъра, те идват от Азия. Кориандърът има интензивен свеж вкус и е подходящ за азиатски ястия.

Провансалските подправки
Представляват смес от риган, чубрица, мащерка, розмарин и майорана. Тази смес от зелени подправки придава специфичен вкус и аромат на средиземноморската кухня, особено при готшените ястия и пиците.

Fines Herbs
Те са вързани на китка естрагон, магданоз, див кервиз и див лук. Подходяща подправка са за салати, птици и риби. Подправките се добавят вързани на китка или свежо нарязани непосредствено преди ястието да се свали от огъня.

Bouquet garni
Букет от магданоз, дафинов лист и мащерка, които можем да използваме за подправяне на супи и сосове. Когато го използваме за подправяне на птиче месо, добавяме майорана и естрагон, а при ястия с дивеч се добавя хвойна.

Свежи и зелени подправки се намират на пазара или в магазините за зеленчуци. Случва се обаче да нямаме време или да ни трябват съвсем малко подправки – тогава може да използваме дълбоко замразени зелени подправки, които се предлагат в големите магазини. Може и сами да си ги замразим.

Сушените подправки не бива да се съхраняват надробени, защото бързо губят аромата си. Най-добре е да се държат на сухо, тъмно и хладно място.

 

Comments are closed.