Картофите: здравословни и полезни

В зависимост от растежа си картофите се делят на първи ранни, втори ранни и основна реколта. Първите бързо образуват малки клубени, а последните по-бавно образуват големи клубени.

Кожите на картофите могат да бъдат с кафяв, жълт, розов, червен и лилав (понякога наричан „син“) цвят. Месото им може да изглежда бяло или да съответства на цвета на кожата. Младите и ранните картофи не са предназначени за съхраняване, докато тези от основната реколта се съхраняват добре.

Картофите имат високо съдържание на въглехидрати и съдържат белтъчини, минерали (особено калий) и витамини, включително витамин С. Прясно извадените картофи съдържат повече витамин С от съхраняваните дълго.

Младите картофи имат предимството, че съдържат по-малко токсични химикали. Тези картофи са чудесен хранителен източник. Обелени, дълго съхраняваните картофи имат по-малка хранителна стойност, въпреки че все още съдържат калий и витамин С.

От картофи могат да се произвеждат също нишестте, брашно, алкохол, декстрин и фураж.

Картофите (особено смачканите напюре) имат висок гликемичен индекс, който ги изключва от много диети.

Картофите се приготвят за ядене по много начини: с кожа или белени, цели или нарязани, с или без подправки. Единственото изискване е да бъдат сготвени, за да се освободи нишесттето от клетките и да стават за ядене. При готвене се разрушават също и пиритрините, които се съдържат в тях във високи концентрации. Поради риска за здравето, който носи консумацията на пиритрини, като стомашни оплаквания, прилошаване, ерозия на стомашната лигавица и рак на червата при продължителна консумация на лошо сготвени картофи, сурови картофи не бива да се ядат. Повечето консуматори ядат картофите горещи, но няколко основни рецепти с картофи включват готвене на картофите и последваща консумация студени — картофена салата и чипс. Една от често използваните форми на консумация е под формата на картофено пюре: обелените и сварени картофи се смачкват и сместват с масло, сметана и/или други добавки.

В други ястия картофите се пекат цели, варят, готвят се на пара, пекат се нарязани на фурна, пържат се, настъргват се и се правят на кюфтета или кнедли. Картофите, за разлика от много храни, могат лесно да се сготвят в микровълнова фурна и при това да запазят почти цялата си хранителна стойност, ако се покрият с надупчено фолио, за да се предотврати изпаряването на водата — така картофите стават като печени. Парчета картофи са често срещана съставка в различни яхнии.

Картофите с твърдо месо са бедни на нишесте, тънкокори са и с голямо съдържание на течности. При варене запазват твърдата си структура, поради което са подходящи за приготвянето на суфлета, печени и варени картофи.

Към картофите със средно твърдо месо причисляваме и разваряващите се, като сорта “Зиглинде”. Те са подходящи за всички видове ястия, особено за яхнии.

Разваряващите се картофи, като например “Бинте” съдържат изключително много нишесте, поради което са идеална основа за супи, пюрета, топчета, мекици, картофени кюфтета или за печене в алуминиево фолио. При друг вид печене много лесно изсъхват и се разпадат.

Розовите картофи от Франция се намират от август до октомври. Това са сортове с твърдо, вкусно жълто месо.

“Рогцата от Бамберг”, както личи от името произхождат от околностите на Бамберг. Това са картофи с твърдо месо и продълговата форма, подходящи най-вече за салати.

Американските “Айдахо потатос” са великаните сред картофите. Благодарение на сухото си и разваряващо месо, те са идеални за ястия, приготвяни във фурната.

Съвет:
Когато купуваме картофи трябва да внимаваме:
Да избираме само твърди грудки, по които няма оцветяване или кълнове.
Картофите, закупени в найлонова опаковка трябва да извадим веднага от торбичката и да съхраняваме на хладно, тъмно и проветриво място: ако мястот е прекалено студено, нишестето им ще се преобразува в захар и картофите ще станат неприятно сладки. Ако ги държим на топло и светло, ще започнат да кълнят и по тях ще се образуват зелени петна.
Важно е картофите да не бъдат близо до лука, защото ще започнат бързо да гният.

 

Comments are closed.